Ce ne puteți spune despre respirație?

Respirația ar trebui să fie naturală, deoarece principiul de bază al Taijiquan este cel natural (ziran). Există texte care spun despre cum și când trebuie să inspiri și să expiri, dar acest lucru este relativ. Cel mai important lucru este ca mișcarea corpului să fie cât mai naturală. Aceeași mișcare poate fi efectuată cu viteză și cu intensitate diferită, iar respirația nu va fi întotdeauna aceeași. În aceeași fază a mișcării, odată  inspiri și odată expiri.

Unii spun că în execuția unui Fajin ar trebui ca întotdeauna să expiri. Dar ia executați o serie rapidă de Fajin, cum puteți expira de fiecare dată? În Fajin există un moment de reținere a respirației, deci nu este foarte ușor să decizi când inspiri și când expiri. Ca o regulă generală, când mișcarea este spre exterior, de la dantian către degete, expiri. Dacă mișcarea vine dinspre exterior, inspiră. Dar nu este atât de simplu, pentru că nu întotdeauna întregul corp efectuează aceeași mișcare.

De exemplu, există multe mișcări în care o mână se rotește spre exterior (nichan) și cealaltă spre interior (shunchan). În aceste cazuri, nu puteți respira după o regulă prestabilită.

Din acest motiv, este foarte important să fii natural, să fii relaxat și să lași dantian-ul să conducă, corpul îl va urma. Trebuie să ajungem în starea în care respirația se ajustează în mod natural, pentru ca mai apoi și mișcările să se corecteze.

La început pot apărea blocaje energetice și respiratorii pentru că nu cunoști tehnica și nu a fost bine asimilată. Dar vom ajunge să înțelegem puțin câte puțin, apoi mișcările vor deveni mai armonioase, qi-ul va curge mai bine și respirația se va adapta în mod natural. Mergând mai departe, cu cât mișcarea este mai mult internalizată și cu cât devii mai familiar cu tehnica, cu atât mai naturală va deveni și respirația. Practica se împarte în 50% gândire și 50% curgere (feeling, simțire). Dacă gândești prea mult este normal să te oprești, deoarece mintea întotdeauna încearcă să controleze corpul. Pe de altă parte, dacă ne lăsăm doar în curgere, fără să acordăm atenție tehnicii, ne dispersăm, rămânem blocați. Naturalețea este rezultatul echilibrului dintre putere și finețe, mai ales în mișcare și respirație.

Pin It on Pinterest

Share This