Principiul de bază din Taijiquan se bazează pe „Zhou Yi”, Cartea schimbării. Cele trei principii ale Schimbării, așa cum au fost explicate în Carte, sunt că această schimbare este continuă, reductivă și constantă.

PRINCIPIUL 1: Schimbarea este continuă

Primul principiu spune că schimbarea se întâmplă în mod continuu, că nimic – nicio persoană, nicio idee și niciun gând – nu rămâne static și nici nu este posibil să rămână la fel. Așadar primul lucru pe care trebuie să-l înțelegem nu este doar schimbarea, ci și modul de adaptare la principiul schimbării. Taijiquan, de la începuturile sale până în prezent, a suferit constant schimbări, în conformitate cu schimbările spațiale și temporale. S-a spus că „în mintea a 1000 de oameni, există 1000 de variante de Taijiquan”. Fiecare lucru învățat sau neînvățat este capabil de schimbare și de evoluție în nenumărate alte forme. Învățarea Taijiquan-ului este să începem să înțelegem și să acceptăm „schimbarea”.

PRINCIPIUL 2: Schimbarea este reductivă

Al doilea principiu al schimbării este acela că schimbarea este reductivă. Indiferent cât de profund și misterios este un lucru, dacă începem să-i decodăm misterul, tot ce e profund devine obișnuit și simplu. Taijiquan constă într-o multitudine de metode și mișcări care la început par extrem de complicate. De exemplu, cele „13 Metode” comparate cu contextul „celor opt trigrame” și „celor cinci elemente” reprezintă un rezumat conceput de strămoși prin care Taijiquan-ul e mai ușor de înțeles și de învățat. Pe măsură ce exersăm, Taijiquan devine mai simplu.

PRINCIPIUL 3: Schimbarea este constantă

Al treilea principiu al schimbării este că acela că schimbarea este constantă. Orice lucru are capacitatea de a se schimba în orice moment, dar principiul său originar rămâne constant și neschimbat. Schimbarea facilitează transformarea, fără ca starea inițială să se schimbe. Tema centrală rămâne aceeași – „Schimbă de zece mii de ori fără să te îndepărtezi de starea inițială”. Chiar dacă Taijiquan a evoluat în multe forme și multe stiluri, principiul său rămâne constant și neschimbat.

Pin It on Pinterest

Share This